Hiilen talteenotto

How does the increase in carbon dioxide affect our physical and psychological well-being?

Ennen teollisen aikakauden alkua maapallon ilmakehässä oli 280 miljoonasosaa (ppm) hiilidioksidia. Vuonna 2021 määrä oli jo 419 miljoonasosaa. Kansainvälinen ilmastopolitiikka lähtee siitä, ettei ilmakehän hiilidioksidipitoisuus saisi nousta 450 ppm:ää ylemmäs.

Maailman tunnetuimman ilmastotutkijan, pitkään Nasassa vaikuttaneen James Hansenin mukaan tämä ei ole riittävä tavoite. Hansenin mukaan ilmakehän hiilidioksidipitoisuus pitää palauttaa takaisin 350 miljoonasosan alle. Muuten planeettamme lämpötila nousee paleoklimatologisen eli ilmastohistoriallisen todistusaineiston mukaan muutaman vuosisadan kuluessa useilla asteilla ja meren pinta ainakin 20 metrillä.

Toisin sanoen meidän täytyy päästöjen vähentämisen ohella myös poistaa ilmakehästä sinne jo laskemaamme hiilidioksidia. Voimme kasvattaa puuta ja muuta biomassaa ja varastoida sitä esimerkiksi suolaliuoksiin, aavikoille tai soihin. Tai voimme nopeuttaa erilaisten hiilidioksidia ilmasta poistavien mineraalien rapautumista ja kemiallista eroosiota. Myös suomalaisen Soletair –start up-yhtiön sisäilmaa puhdistavat laitteet osallistuvat talkoisiin. Soletair sanoo, että menetelmän käyttö poistaisi ilmakehästä noin 300 kiloa hiilidioksidia päivässä eli noin 100 tonnia vuodessa kutakin keskikokoista toimistorakennusta kohti. Samalla sisäilman hiilidioksidipitoisuus laskee ihmisen aivotoiminnan kannalta suotuisammalle tasolle.

Forus Oy:n toimistolla on yksi maailman 15:sta Soletairin laitteesta, jolla hiilidioksidia poistetaan hengitysilmasta.

SOLETAIR PARANTAA MYÖS AIVOTOIMINTAA

Tutkimusten mukaan ihmisen kognitiiviset kyvyt laskevat noin 20 prosentilla aina kun ilman hiilidioksidipitoisuus kasvaa 400 miljoonasosalla. Ihminen on alun perin sopeutunut noin 280 ppm:n suuruiseen hiilidioksidipitoisuuteen. Sisäilmassa on kuitenkin usein yli 1 000 miljoonasosaa hiilidioksidia, ilmanvaihdosta huolimatta.

Jos ilmakehän hiilidioksidipitoisuus kasvaa vielä selvästi nykyistä suuremmaksi, sisäilman korkean laadun ylläpitäminen pelkän ilmanvaihdon avulla muuttuu mahdottomaksi.

Kirjoittanut:

Tiedetoimittaja, Risto Isomäki, 30.5.2022, Hanko

Muut Risto Isomäen kirjoitukset

Suot Forus

Mires – The largest carbon sink in Finland

Punapuu Forus

Redwoods – Trees from the dinosaur age #1 in storing carbon

1667285581132

Elm – Increasing the number of broad-leaved trees in Finland good for the climate

Norsu Forus

Elephants – The most ecological foresters in the world