Asiakastarina: Hangon kaupunki

Hanko on edelläkävijä aurinkovoiman hyödyntämisessä ja näyttää esimerkkiä muulle Suomelle!

Hanko on yksi alkuperäisistä Hinku-kunnista, jotka ovat sitoutuneet tavoittelemaan 80% päästövähennystä vuosien 2007 ja 2030 välillä. ”Tulin vuonna 2015 kaupunginjohtajaksi Hankoon ja samoihin aikoihin SYKE käynnisti kaupungeille ja kunnille yhteisteishankinnan aurinkovoimaloiden hankkimiseksi. Aivan sattumalta Forus oli samaan aikaan aktiivinen myyntityössään meitä kohtaan” Denis Strandell, Hangon kaupunginjohtaja.

Hanko on sitoutunut päästövähennysten aikaansaamiseen ja aurinkovoiman hyödyntämisessä nähtiin suuri mahdollisuus. ”Ymmärsimme nopeasti SYKE:n ja Forusin avulla, että aurinkovoimaloiden avulla voimme kehittää imagoamme, vähentää hiilipäästöjä, mutta ennen kaikkea saavuttaa kunnalle miljoonien säästöt.”

Hangolle oli erityisen tärkeää, että aurinkovoimalat pystyttiin ottaa käyttöön ilman omia investointeja. ”Aurinkovoiman hyödyntäminen oli meille täysin uutta ja molemmissa hankkeissa lähtökohtana oli se, että omaa aurinkovoimaa saadaan tuotettua ilman investointia.”

Rahoitusratkaisut olivat erilaisia ja SYKEen yhteishankinta toteutettiin Leasing-mallilla ja Forus Oy tarjoaa aurinkovoimaloita PPA-mallilla. ”Meitä kiinnosti toteuttaa hanke juurikin kahdella eri mallilla, koska molemmissa täyttyi meidän tarve aurinkovoimalasta ilman omaa investointia.”

”Yhteistyö Forusin kanssa on ollut erinomaista. Arvostan heidän tavoitteitaan ja idealismiaan vaikuttaa työllään ympäristön suojelemiseksi. Heidän proaktiivisuus ja kyky etsiä sekä luoda ratkaisuja ovat erinomaisella tasolla. Uskonkin vahvasti, että yhteistyömme tulee jatkumaan.” kiteyttää Strandell.

PPA-mallilla hankittuna tilaajan ei tarvitse investoida aurinkovoimaan itse

Sopimuskauden ajan tilaaja sitoutuu ostamaan tuotetun sähkön kilpailukykyiseen markkinahintaan, jolloin investoinnin kustannus näkyy sähkön ostona, mutta se kompensoituu muun energiansäästön kanssa. Sopimuskauden jälkeen investointi alkaa tuottamaan tilaajalle merkittäviä taloudellisiä hyötyjä.

”Alusta asti myin ideaa poliitikoille sillä, että tämä on taloudellisesti erittäin kannattava, mutta pitkällä tähtäimellä toteutettuna. Sopimuskauden ajan taloudellinen arvo on +-0, mutta saavutetut päästöjen vähennykset saadaan laskettua omaksi hyödyksi heti ensimmäisestä päivästä alkaen. Myös brändiarvo, jota ei voi suoraan mitata rahassa alkaa kehittyä ensimmäisestä päivästä alkaen.” Strandell kertoo.

Muihin kuntiin ja kaupunkeihin verrattuna Hanko on ollut ensimmäisten joukossa toteuttamassa vastaavia projekteja. ”Ainakin 15 eri kunnan ja kaupungin edustajia on käynyt tutustumassa meidän projektiin ja rahoitusratkaisuihin.”

"Tämä on taloudellisesti erittäin kannattavaa, mutta pitkällä tähtäimellä toteutettuna."

Hangon kaupunginjohtajalla onkin selvät terveiset muiden kuntien päättäjille. ”Jos haluamme oikeasti saada jotain aikaiseksi ilmastonmuutoksen ja hiilijalanjäljen pienentämiseksi, meidän on oltava rohkeita. Pitää uskaltaa tehdä asioita, joita ei ole aiemmin tehty. Meille nämä voimalahankkeet kaupunkimme katoilla ja osin maavaraisenakin olivat täysin uutta. Se vaati meiltä uskallusta niin virkamiehiltä kuin poliitikoilta, mutta päätöksenteko meni lopulta jopa yllättävän helposti. Rohkeutta ja pelisilmää tarvitaan aina eikä sitä pidä pelätä.” toteaa Denis Strandell ylpeänä.

”Yhteistyö Forusin kanssa on ollut erinomaista. Arvostan heidän tavoitteitaan ja idealismiaan vaikuttaa työllään ympäristön suojelemiseksi. Heidän proaktiivisuus ja kyky etsiä sekä luoda ratkaisuja ovat erinomaisella tasolla. Uskonkin vahvasti, että yhteistyömme tulee jatkumaan.” kiteyttää Strandell.

Suomi tarvitsee merkittävästi lisää aurinkovoimaa ja onneksemme yritykset sekä kunnat ovat alkaneet toteuttamaan toimia uuden uusiutuvan energian tuottamiseksi.

Jos haluat kuulla lisää, miten aurinkovoimala rahoitetaan ja millaista säästöä voisit saada sen avulla ole yhteydessä asiantuntijoihimme! 

Lisätietoja

Eero Oksanen

Toimitusjohtaja
+358 50 562 8343
eero@forus.fi