Mustaisneva-Rojunneva

Forus suunnittelee aurinkopuistoa Kauhajoelle

Hanke on yksi suurimmista suunnitelluista aurinkovoimahankkeista Suomessa.

Voimalan rakennustöiden ennakoidaan alkavan vuoden 2025 aikana.

Yleisesittely

Forus Oy suunnittelee aurinkovoimapuistoa Kauhajoen Mustaisnevan ja Rojunnevan entiselle turvetuotantoalueelle. Hanke on yksi suurimmista suunnitelluista aurinkovoimahankkeista Suomessa. Hankealueen koko on 950 hehtaaria ja arvioitu aurinkovoimalan teho tulisi olemaan n. 600 MW.

Hankekehittäjänä hankkeessa toimii suomalainen Forus Oy, jonka tavoitteena on kehittää aurinkovoimaa huomioiden luonnon monimuotoisuus ja edistää hiilineutraalius- tavoitteita. Hankkeen rahoituksesta, teknisestä suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa tanskalaisen Better Energyn suomalainen hankeyhtiö. Yritys jää myös voimalan omistajaksi ja vastaa sähkön tuottamisesta ja myynnistä.

Sijainti

Mustaisnevan turvetuotantoalue sijaitsee noin 15 kilometriä Kauhajoen keskustasta länteen. Mustaisnevan n. 850 hehtaarin hankealueesta, turvetuotantokelpoinen ala on noin 500 ha. 300 hehtaaria muodostuu erillisistä turvetuotantoalueiden ympäristössä sijaitsevista talousmetsä- ja suoalueista.

Rojunnevan hankealue sijaitsee Kauhajoen kaupungissa noin viisi kilometriä Kauhajoen keskustasta länteen. Turvetuotanto Rojunnevalla on aloitettu vuonna 1977. Rojunnevan tuotantoalue (53,7 ha) koostuu kuudesta lohkosta.

Hankealueen ympäristö on harvaan asuttua, ja sitä reunustavat erilaiset maa- ja metsätalousalueet.

Aurinkopuisto kytketään kantaverkkoon 400 kV jännitetasossa. Noin 17 kilometrin mittainen siirtolinja (ilmajohto) rakennetaan muuntamoalueelta olemassa olevaan Kärppiön 400 kV kytkinasemaan. Kytkinasema on osa Fingridin kantaverkkoa.

Ajankohtaista

  • Kauhajoen kaupunki valmistelee alueelle osayleiskaavan päivitystä
  • YVA-tarveharkintaprosessi käynnissä

Hankkeen
alustava aikataulu

  • YVA-tarveharkinta valmistuu kesällä 2023
  • Mustaisnevan osayleiskaava päivitys valmistuu 2024 aikana
  • Hankkeen luvitus valmis 2025 alkuvuodesta
  • Voimalan rakentaminen alkaa 2025

Uutisointia hankkeesta

20220926_144818

Kauhajoesta tulossa aurinkovoiman ykköspaikka – Jo kolmas jättihanke julki

Ota yhteyttä!

Matti Jaskari

Projektipäällikkö
matti@forus.fi
+358 40 069 4038